Dotace pro Kunice a přilehlé obce

03.03.2011 08:23

V posledních 6 měsících se podařilo získat dotace na některé z plánovaných projektů, které budou realizovány v první polovině roku 2011.

Revitalizace odpočinkového místa Bílý kámen
Jedná se o odpočívadlo na cestě, která spojuje obce Kunice a Velké Popovice. Bílý kámen nachází v nadmořské výšce 487 metrů nad mořem a představují v okolí druhý nejvyšší kopec, hned po nedalekém kopci směrem na západ Radimovka, který dosahuje výšky 504 metrů nad mořem. Za krásného počasí je odsud vidět široko daleko, a to nejen Praha (dnes sídliště na Opatově a Chodově, dříve údajně i Vyšehrad a Pražský Hrad. Rovněž je odsud krásný panoramatický pohled na České Středohoří a místní „Opičí hory“, jak se místnímu kopcovitému terénu lidově říká. Z přilehlého okolí je z tohoto místa krásný výhled na Kunice, Velké Popovice, Strančice, Mnichovice, Hrusice a Ondřejov. 

Celé místo bude upraveno, okolní keře budou prostříhány, nálety odstraněny a vysazeny nové dřeviny. Dětem udělá radost několik herních prvků, budou zde zároveň instalovány lavice a stůl s odpadkovým košem a rozcestník, který upozorní na zajímavé výhledy a místa v okolí.


Současná podoba Bílého kamene (foceno v květnu 2010)

 

 

 

Vesnické muzeum Kunic a okolí
V nově zrekonstruovaném zámečku bude umístěno Vesnické muzeum Kunic a okolí, kam budou přemístěny exponáty, dočasně umístěné v podkroví Obecního úřadu.
Cílem projektu je vybudování multifunkčního muzea, ve kterém budou vystaveny exponáty vztahující se k historii obce a okolí, ale zároveň bude sloužit i jako výstavní síň pro různé typy výstav, ať dětských výtvarných prací, tak současných i dobových fotografií, obrázků místních umělců i různých výtvarných dílek obyvatel Kunic. Místnost bude zároveň sloužit na setkání s pamětníky, různé tematicky zaměřené semináře, otevřené diskuze a setkání obyvatel.

 

Naučná stezka Kunickou přírodou

Projekt je zaměřen na úpravu a označení jedné z vyšlapaných cest, která vede z centra obce od Sportcentra na zámečku kolem místního rybníka a fotbalového hřiště FK Kunice do blízkého lesíku a zpět do obce. Záměrem je tuto cestu doplnit o interaktivní cedule, které budou zaměřeny na místní flóru a faunu, na ochranu přírody a životního prostředí, jednotlivá místa budou doplněna o jednoduché odpočinkové lavice. Zároveň budou k dispozici různé hry – velké skládačky, kostky, bludiště mezi kmeny, po stezce budou rozmístěny pohádkové postavy V. Klimtové. Smyslem je nabídnout místním obyvatelům zajímavou stezku, která děti pobaví, poučí, dospělým poslouží na procházky, místní fotbalový klub ji využije na tréninky běhu v přírodě a zároveň tato stezka doplní volnočasové aktivity, které jsou v obci nabízeny jak místním, tak návštěvníkům regionu.